icon

Bize Ulaşın!

0(216) 416 77 88
İngiltere´de Lise Eğitimi

İngiltere´de Lise Eğitimi

İngiltere ailelerin lise eğitimi için tercih ettiği ülkelerin başında gelmektedir. Ana dili seviyesinde İngilizce bilgisine sahip olan öğrenciler için İngiltere’de lise eğitimi almak İngiliz vatandaşları ile aynı statüde bir diploma sahibi olmak demektir.

İNGİLTERE’DE LİSE EĞİTİM SİSTEMİ

Dünyanın en köklü ve en kaliteli eğitim sistemini sunan ülkelerden biri olan İngiltere’deki eğitim sisteminde sınıflandırma yaparken  çocukların yaşları baz alınmıştır.

8-13 yaş;  Bu yaş grubu için liseye  hazırlık programları bulunmaktadır. Kimileri okul bünyesindedir, kimileri de özel olabilmektedir buna ilave  yatılı okullar da bulunmaktadır,

11-13 yaş;Bu gruptaki öğrenciler (7, 8 ve 9. Sınıf ) Türkiye’deki ortaokula denk olan ortaokula giderler.

14-15yaş ;Bu gruptaki öğrenciler  (10 ve 11. Sınıf ) GCSE General Certificate of Secondary Education adı verilen bir belge alırlar.10 cu ve 11ci Sınıf Türkiyede’ki lise eğitiminin ilk iki yılına denk gelmektedir. İngiliz öğrenciler için zorunlu bir eğitimdir. Bu eğitim esnasında  öğrenciler İngilizce, Matematik ve Bilim gibi temel dersleri alırlar. Bu dersler dışında seçmeli dersler de alıp (İşletme, Yabancı dil, Spor Bilimleri vb.) eğitimlerini tamamlayabilirler.

Öğrenci 10. ve 11.sınıfı tamamladıktan sonra  akademik olarak eğitime devam etmeyi tercih ederse , GCSE belgesi  ile, A Level ya da IB (Uluslararası Bakalorya) eğitimlerine devam ederek, uluslararası bir diploma edinir sonra da üniversite eğitimine devam edebilirler.

İngiltere’de hedef odaklı  eğitim programları sunan özel liseler de bulunmaktadır. Bu programlarda GCSE eğitim süresi 1 yıl ve A- Level eğitimi 1,5 hatta bazı kolejlerde 1 yıla kadar indirilebilmektedir.

A Level ve IB programlarında öğrenci  eğitimi  süresince üniversitede okumak istediği bölüm ne ise ona göre dersler alırlar ve bu derslerdeki başarısına  göre öğrencinin üniversite yerleştirmesi yapılır.

 

İngiltere’de 4 farklı lise eğitimi veren okul bulunmaktadır.Bunlar

1.) Özel Lise Hazırlık Okulları : Prep Schools olarak bilinen Özel Lise Hazırlık Okulları, devlet tarafından desteklenmektedir fakat yönetimlerini  özel kurumlar yaparlar. 8-13 yaş arası öğrencilerin liseye yerleşmesi amacıyla kurulmuştur. Aynı zamanda yabancı öğrencilere açık okullardır. Konaklamalar genellikle lise kampüsün içerisinde olur

2.) Özel Gündüzlü veya Yatılı Liseler: İngiliz eğitim sisteminin en önemli ve en başarılı okulları olan okullar ‘Independent School’ olarak bilinir .Hükümet ve hükümete bağlı kurumlar tarafından sıkı bir denetim altındadır.Okullarda az sayıda öğrenci olduğundan başarı oranları çok yüksektir. 

3.)Devlet Kolejleri :‘Sixth Form Colleges’ olarak da bilinen Devlet Kolejleri, Devlet tarafından desteklenmektedir. 16-19  yaş  arası öğrenciler devlet kolejlerine giderler. Bu okullarda  başarı oranları çok yüksektir. Öğrencilerinin büyük çoğunluğu devlet kolejini tamamladıktan sonra   dünyanın en yüksek puanlı üniversitelerine kabul edilmektedir.

4.) Gündüz ve Yatılı Devlet Liseleri: Bu okullar İngiliz Hükümeti tarafından desteklenmektedir. En uygun fiyatlı olan okullardır.  Avrupa Birliği’ne  üye ülkelerin öğrencilerini kabul etmektedir.

İNGİLTERE’DE  LİSE ve HAZIRLIK PROGRAMLARI

Foundation : Bu program A level programının bir alternatifidir. Öğrencinin yüksek sıralamada yer alan üniversitelere yerleşmesine yardımcı olan bir programdır.

 Normal şartlarda bu üniversite hazırlık programı 3 dönem sürmektedir. Akademik olarak yeterli olmayan ya da dil yeterliliği istenen seviyede  olmayan öğrenciler 4 dönem süren ‘Extended Foundation’ programına katılabilirler.

Fast Track Foundation: Foundation Eğitiminin 2 dönemlik yoğunlaştırılmış sistemidir. Öğrencinin dil seviyesi ve akademik başarısı yeterli ise foundation programını 2 dönemde yoğun bir şekilde alarak tamamlayabilirler.

A levels;  Advance level programları akademik hedefleri yüksek olan dünya çapında tanınan üniversiteleri hedefleyen öğrenciler için, lise eğitiminin son iki yılına denk olan eğitim programıdır. Öğrenciler iki yıl boyunca üniversitede okumak istedikleri bölüme göre 3 veya 4 ders alırlar.

İngilizce seviyesi yeterli olan ve akademik yeterliliklerini yerine getiren öğrenciler A level programının 2. yılında üniversite eğitimlerine başlayabilirler.

Pre-foundation: Üniversite hazırlık programı olan ‘foundation’ eğitimine katılmak isteyen ancak akademik olarak yeterli olmayan ve dil  seviyesinde de  gerekli yeterliliğe ulaşmamış öğrencilere yönelik hazırlanmış foundation öncesi hazırlık programıdır.

 

2 Yıllık GCSEs: (General Certificate of Secondary Education) Bu program A level ya da foundation eğitiminden önce ve lise eğitiminin ilk iki yıllık süresine denk olan bir eğitim programıdır.

Öğrencilerin dil ve akademik yeterliliklerine göre eğitim süresi belirlenmektedir, genellikle ortalama 2 yıl sürmektedir. Programı tamamlayan öğrenciler A level ya da Foundation eğitimine devam ederler.

GCSE programında öğrenciler ilgi alanlarına göre aşağıdaki pathway programlarından bir tanesini tercih edebilirler;

• Business and Economics Pathway
• Humanities Pathway
• Science and Engineering Pathway

Akademik yeterlilik ve dil yeterliliği 2 yıllık GCSE programı için yeterli olmayan öğrenciler 3 ya da 4 dönemlik GCSE programına katılabilirler.

 

High School Term:Bir  ya da iki  dönem İngiltere’ de bulunan bazı okulların bünyesinde öğrencilerin  lise deneyimi amaçlı katıldığı bir programdır.

International Baccalaureate Diploma (IB): Ülkemizde de bazı okullar tarafından uluslararası bakelorya diploması verilmektedir. Bakelorya, Dünyaca tanınan ve kabul gören  bir diplomadır. Bu diploma öğrencinin  notlarına paralel olarak dünya sıralamasında en üst seviyelerde bulunan üniversiteler tarafından kabul edilebilirler.

Lise eğitimine başvuru için gereken belgeler şöyledir;

-Transkript ya da mezuniyet belgesi

-Öğretmenler tarafından yazılmış 2 adet referans mektubu

-Öğrenci tarafından yazılacak niyet mektubu (İngiltere’de okuma sebebi, gelecek planları, hobileri)

-İngilizce yeterlilik belgesi (TOEFL/IELTS skoru)

Öğrencinin İngilizcesi yeterli değilse öğrenci hazırlık programına katılır.

Başvuru için gerekli olan belgeler programlara ve okullara göre değişiklikler gösterebilmektedir.

Eğer öğrenci Eylül ayında eğitime başlamak istiyorsa mayıs ayında başvuru işlemlerine başlamalıdır. Ocak döneminde başlanacaksa eylül ayında başvuru işlemleri için hazırlıklara başlanmalıdır.

 

 

EĞİTİM BAŞVURU FORMU

Lütfen aşağıda istenilen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girip gönderiniz.

Gönderiliyor...